
COĞRAFİ İŞARETLİ
LEZZETLİ ÜRÜNLERİMİZ
Başlığınız
Buraya tıklayarak yazmaya başlayabilirsiniz. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir.
ESKİ USUL
KAYSERİ MANTISI
Kayseri Mantısının geçmişi eskiye dayanır. Kayseri ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Boyutlarının küçük olması nedeniyle eskiden beri "Bir şimşir kaşıkta kırk tane mantı" sözüyle tanımlanır. Hamurunun ince açılması, küçük boyutlarda kesilip kapatılması işlemleri ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/b2982161-08a3-4106-b698-00a6d5adf737.pdf

MUTFAK SANATI ESERİ
TEPSİ MANTISI
Kayseri Tepsi Mantısının geçmişi eskiye dayanır. Kayseri yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Üretimi, coğrafi sınıra özgü koşullar bulundurur. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Tepsi Mantısının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.3x3 cm lik Hamurun kenarları birleştirildiğinde, kıymalı harç mantının ortasında ve üstü açık şekilde kalmalıdır.Kendine Has dizilir. Dışardan başlayarak daireler şeklinde içeri doğru boşluk bırakmadan dizilir.Bu mantıyı farklı kılan lezzetinin yanı sıra bir sanat eseri gibi tek tek dizilmesidir.
https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/be48fea3-aa0f-4922-98a7-0205d61853e9.pdf
LEZZET PATLAMASI
YAĞ MANTISI
Kayseri Yağ Mantısı; ekmeklik buğday unu veya tam buğday unu, yoğurt, tuz, süt, zeytinyağı, beyaz şeker, kuru maya ve yumurta ile hazırlanan hamurun açılıp 6- 8 cm'lik kareler halinde kesildikten sonra içine kıymalı harç koyulup çiçek şeklinde kapatılması ve kızartılması suretiyle üretilir. Servisi sıcak olarak ve üzerine salçalı sos ile sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılır. Kıymalı harç çiğ kıymadan yapılır.
https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/1bec0412-6c44-4023-ab13-97f5410eb01a.pdf


KAYSERİ KATMER
Kayseri Katmeri; buğday unu, su ve tuz karışımıyla hazırlanan hamurun içine tahinli harç koyularak açılan yufkaların birkaç kez katlanıp açılmasıyla üretilen hamur işidir. Kayseri Katmerinde tahinin baskın tadı hissedilir ve yufka katmanlarının tel tel olduğu gözlemlenir. Kayseri Katmerinin üretimi, özellikle yufkaların açılıp katlanması suretiyle katmanlı yapı oluşturulması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple Kayseri Katmerinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/b9d2c923-d5fc-4810-9f0c-3197a5cea078.pdf
KAYSERİ YAĞLAMASI
Kayseri Yağlaması; coğrafi sınırda "şebit" adı verilen lavaş ekmek üzerine kıymalı harç konulması suretiyle üretilen ve sarımsaklı ya da sade yoğurtla servis edilen bir yemektir. Yöre halkının uzun yıllardır, özellikle yaz aylarını geçirdiği bağ evlerinde ekmek ihtiyacını karşılamak için yoğurdukları hamurları, bazlama veya şebit gibi çeşitli şekillerde sac üzerinde pişirerek tükettikleri bilinir. Bu gelenekten doğan Kayseri Yağlamasının Kayseri mutfak kültürü içinde önemli bir yeri bulunur ve sıkça üretilip tüketilir. Bu sebeple Kayseri Yağlamasının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/69811f58-54ee-4cbc-a40c-c9f9bb8bf607.pdf

Portföy

Patlıcan Dolma

Yaprak Sarma

Katmer

İçli köfte

